marți, 28 februarie 2012

Tipuri de lemn


Lemn este numele unui material natural care provine din plantele lemnoase, arbori, arbuști, copacii, etc, fiind compus în majoritate din celuloză șlignină și în mică parte dingume șșinimaterii tanante, materii colorante.
Lemnul, o materie de origine organică, este produs de plantele lemnoase care fac parte din grupa vegetalelor superioare cormofite - plante vasculare care sunt formate din țesutul lemnos xilen și țesutul liberian - floem.

Pe piata exista doua categorii de lemn, folosite in fabricarea mobilierului si a obiectelor de decor: lemn de esenta tare si lemn de esenta moale.
Unele tipuri de lemn sunt  tari si rezistente in timp, iar alte tipuri sunt flexibile si se pot indoi. Acest tip de lemn este mult mai rezitent si se conserva bine pentru o durata mai mare de timp. Lemnul de esenta tare este recomandat si atunci cand faci focuri de tabara sau frigi carnea pe gratar, pentru ca va arde pentru mult mai mult timp si va emana un aer mult mai fierbinte decat lemnul de esenta moale. Lemnul de esenta tare este cel mai des intalnit tip de lemn si este obtinut din copacii care isi pierd frunzele iarna. Din aceasta categorie face parte lemnul de artar, cires , stejar sau frasin . Lemnul de esenta moale este obtinut din copaci verzi tot timpul anului, precum bradul sau pinul.


Stejar
Stejarul este probabil cel mai frecvent lemn de esenta tare folosit pentru mobilier. Este un lemn foarte dens si rezistent. Prezinta o rezistenta oarecum naturala impotriva putrefactiei si atacului insectelor. Din aceste cauze, stejarul constituie o alegere foarte potrivita pentru realizarea mobilierului de toate tipurile.


Mahon
Lemnul de mahon se remaca prin luciul roscat inchis atunci cand este slefuit si lacuit. Acest tip de lemn putrezeste foarte greu, motiv pentru care a fost utilizat pentru fabricarea mobilierului de foarte mult timp.








Cires
Precum mahonul, lemnul de cires prezinta o culoare rosiatica inchisa, facand din acesta o alegere potrivita pentru piese de mobilier rafinate.







Plop
Plopul este un alt copac cu lemn de esenta tare. De cele mai multe ori acest tip de lemn este folosit pentru usile sifonierelor si dulapioarelor.

Nuc
Nucul este un lemn de esenta tare, cu o densitate ridicata, fiind o alegere potrivita pentru realizarea mobilierului. Prezinta culori deosebite, de la deschis pana la foarte inchis.






Artar
Unele exemplare de artar prezinta texturi foarte interesante si din aceasta cauza acest tip de lemn este utilizat pentru mese si rafturi sau alte piese de mobilier in care se pot observa texturile complicate. Insa nu toti copacii prezinta aceasta caracteristica si din pacate acest lucru nu poate fi cunoscut pana in momentul in care copacul este taiat, fapt pentru care astfel de piese de mobilier sunt destul de costisitoare.

 Tec
Tecul este un copac tropical din familia mentei (Lamiaceae), nativ sudului si sud-estului Asiei, in special Bangladeshului, Burmei si Thailandei, acesta fiind in mod obisnuit o componenta a vegetatiei padurilor musonice. Copacii de tec ajung la inaltimi impresionante de 40m.
Cu toate ca este usor de lucrat, lemnul de tec poate toci foarte repede uneltele ascutite datorita dioxidului de siliciu pe care il contine, asta denotand nivelul de duritate al acestuia. El este durabil chiar si fara a fi tratat cu vre-un ulei sau lac, acesta secretandu-si propriul ulei protector.
Mobilierul antichizant realizat din tec este extrem de cautat insa si foarte costisitor. Acest lemn este si foarte rezistent la atacul termitelor, fapt care contribuie valorii sale.

Mango
Este un lemn extrem de dur si dens, fiind excelent pentru piese de mobilier daca este in prealabil tratat si uscat in cuptoare speciale. Ca rezultat aditional al acestui proces, lemnul de mango este capabil sa isi mentina diversele tonuri si nuante, oferind mobilei posibilitatea de a afisa o variatie de culori – de la maro inchis la galben deschis – , spre deosebire de alte feluri de lemn. Mult mai mult, taind lemnul in diferite directii si moduri si tratandu-l cu diferite uleiuri, sunt dezvaluite texturi asemanatoare lemnului de mahon, stejar, tec si ale altor tipuri.

Bambusul
Bambusul este planta care creste cel mai repede din lume, fiindu-i usor sa creasca pana la 60 de centimetri pe zi, multumita sistemului unic dependent de rizomi. Exista inregistrari uimitoare legate de rata maxima de crestere a bambusului si anume 121 centimetri pe ora .Cu toate acestea, rata sa de crestere este influentata si de catre sol si clima. In Asia de est si sud-est, tulpina de bambus este foarte folosita in constructii – fiind un material brut foarte versatil –, iar lastarii bambusului sunt folositi ca sursa de hrana.


"Lemn de santal"
Lemnul de santal este un termen general si nu se refera la o anumita specie de copaci, ci mai degraba la o anumita familie (Santalum) de copaci aromatici. Lemnul este dens, greu si galben la culoare, deasemenea fiind foarte fin. Acesta contine uleiuri esentiale si este renumit pentru faptul ca isi poate pastra mireasma distincta timp de multe decenii. Santalul a fost pretuit mult timp pentru aroma sa, usurinta cu care se sculpteaza, efectele curative si calitatile sale in scop religios.


Brad
Bradul este un tip de lemn de esenta moale. Brazii sunt copaci ce cresc destul de repede, fapt ce face ca astfel de paduri sa se regenereze mai usor fata de altele. Din aceasta cauza, mobilierul realizat din lemn de brad este de cele mai multe ori mai ieftin fata de piese asemanatoare, dar realizate din alt tip de lemn.





Molid
Molidul este un lemn de esenta moale fiind folosit mai ales pentru realizarea cutiilor, laditelor si obiectelor care nu necesita sustinerea unor greutati ridicate.










Un comentariu: